Syftet med Svenska Artrosregistret
Svenska Artrosregistret finns till för att förbättra grundbehandlingen för patienter med artros. Det hette före januari 2023 BOA-registret. Grundbehandlingen består av information, träning och viktkontroll. I många fall får patienter tillgång till dessa delar genom en artrosskola som hålls av arbetsterapeut eller fysioterapeut (sjukgymnast).
I Artrosregistret samlar man data om vilka besvär patienterna har före de får behandling och hur mycket de förbättras av behandlingen. På det viset kan olika enheter se hur pass framgångsrika de är med sin grundbehandling och de kan genomföra förbättringar.
Artrosskola har effekt
Med hjälp av Artrosregistret kan man jämföra enheter eller regioner med varandra. De som når mycket goda resultat kan fungera som förebilder för andra. Data i Artrosregistret används också för forskning.
Det finns registreringar om över 225 000 patienter i Artrosregistret. För de flesta av dem har grundbehandlingen haft god effekt. De har mindre smärta och är mer fysiskt aktiva än innan de fick behandling.
För patienter