Om artros
Artros är en mycket vanlig ledsjukdom. Var fjärde svensk över 45 år har artros, men även yngre kan drabbas. Enligt forskningen är den bästa behandlingen att man är fysiskt aktiv. Därför är det numera vanligt att man blir ordinerad fysisk aktivitet.
Tre myter om artros
- "Artros innebär att leden är utsliten.”
- "En led som är drabbad av artros måste vila.”
- "Artros behandlas bäst med operation.”
Artros drabbar framför allt brosket
Artros är en sjukdom som drabbar hela leden men framförallt ledbrosket. I en frisk led finns en balans mellan uppbyggnad och nedbrytning av ledbrosket, men i en led som drabbats av artros uppstår en obalans där de nedbrytande faktorerna av någon anledning är större än de uppbyggande. Artros och framförallt symtomen man kan få av artros går att påverka. Det finns mycket man kan göra själv för att bli bättre.
Många faktorer ökar risken för artros
Det är inte helt känt vad artros beror på, men det finns faktorer som ökar risken att få artros, exempelvis hög ålder, kvinnligt kön, tidigare ledskada, övervikt och ärftlighet. Däremot vet man att sjukdomen sällan beror på att man har belastat sina leder för mycket.
Röntgen behövs inte för diagnos
Det finns flera sätt att ställa diagnos. Det är vanligt att man tror att det krävs röntgen, men det kan dröja 10–15 år innan artros syns på röntgenbilder. Om man förlitar sig enbart på röntgen kan patienter därför få ha ont och få vänta på behandling onödigt länge. Nu vet vi att det fungerar mycket bättre att en fysioterapeut, arbetsterapeut eller läkare ställer diagnos genom att göra en fysisk undersökning och lyssna på vad patienten berättar om besvären.
För patienter