Om Artrosregistret
Svenska Artrosregistret är ett nationellt kvalitetsregister. Före januari 2023 hette det BOA-registret. Det är för närvarande det enda nationella kvalitetsregister som mäter resultat av interventioner som utförs av arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Syftet med Artrosregistret är att följa upp och optimera grundbehandling för patienter med artros. Med hjälp av registret utvärderas effekterna av behandlingen för artros på upplevd hälsa, livskvalitet och fysisk aktivitetsnivå. Artrosregistret används för förbättringsarbete och verksamhetsuppföljning inom artrossjukvården. Det används också för forskning om artros.
Över 225 000 patienter i registret
Information, träning och viktkontroll är grunden i behandling av artros enligt både nationella och internationella riktlinjer. Med hjälp av Artrosregistret mäts effekterna av olika typer av grundbehandling där dessa delar ingår. Registret startades 2009 och 2023 finns registreringar om över 225 000 patienter i registret. Den stora merparten av dessa patienter har fullföljt artrosskola och de flesta mår bättre ett år efter start och har mindre smärta.
Data i kvalitetsregistret visar också att alltfler patienter får rätt information om sina besvär. De får även rätt vård snabbare. Fler och fler träffar arbetsterapeut eller fysioterapeut direkt utan remiss från läkare. En stor återstående utmaning är att få patienterna att börja behandling för artros tidigare. Chanserna att hjälpa dem skulle vara större om de kom när de var 7-8 år yngre än vad de vanligen är idag.
Fem frågeformulär
Registrets data kommer från standardiserade frågeformulär. Direkt före behandlingsstart besvarar patienten och arbetsterapeuten eller fysioterapeuten var sitt formulär. Tre månader efter behandlingsstart besvarar patient och behandlare var sitt formulär igen. Ett år efter behandlingsstart besvara patienten ett sista frågeformulär. Med hjälp av svaren i frågeformulären får man veta vilken effekt behandlingen för artros har.
Redovisning av resultat
Alla vårdenheter som registrerar i Artrosregistret har tillgång till sina egna data online på denna webbplats. Gå till sidan Statistik och ta reda på hur din enhet ligger till jämfört med andra. Du kan också ladda ned obearbetade data för din enhet. I inloggat läge klickar du på knappen Registrering med mera och sedan på Ladda ner data.
Resultat redovisas också i Artrosregistrets årsrapporter. Här kan man jämföra regioner/landsting respektive enheter med varandra.
Ladda ner Artrosregistrets årsrapporter här.